A+
A-
19/1/24

10 tips tegen overgewicht voor jouw hond/kat

Wist jij dat de helft van de huisdieren in Nederland overgewicht heeft? Hoe verleidelijk het ook is om jouw hond of kat te verwennen met een lekker snackie, uiteindelijk help je jouw huisdier daar niet altijd mee. Heeft jouw hond of kat flink wat overgewicht? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met je dierenarts. Is jouw huisdier alleen wat mollig? Dan geven wij je graag wat tips!

Klik hier voor de korte versie

First things first: twijfel je of jouw kat/hond te zwaar is? Bespreek dit met je dierenarts. Kan jouw huisdier inderdaad wel wat pondjes verliezen? Neem dan de tijd voor het afvallen. Een kat/hond weegt vaak veel minder dan dat jij weegt en daarom is het niet goed als er teveel gewicht in een korte tijd af gaat. Wanneer katten te snel afvallen kan de stofwisseling zelfs van slag raken.

Om je een eindje op weg te helpen, delen wij graag wat tips tegen het overgewicht van jouw hond/kat:

(Samen) wegen

Begin bij het begin: weet hoeveel je huisdier weegt en houdt dit bij. Wij raden aan om je hond/kat één keer in de week te wegen. Blijft hij/zij niet staan? Ga er samen op staan en trek jouw gewicht er vanaf.

Weeg het voer af op een (keuken)weegschaal

Doordat dieren vaak een stuk minder wegen dan de mens, kan een grammetje meer of minder voer al snel een verschil maken. Het is daarom belangrijk om het voer nauwkeurig af te meten. Gebruik hiervoor een weegschaal zodat je zeker weet dat jouw huisdier niet teveel of te weinig krijgt.

Onderzoek goed hoeveel voer jouw hond/kat nodig heeft

Weet je niet zeker hoeveel voer jouw huisdier nodig heeft? Raadpleeg hiervoor de dierenarts of kijk op de verpakking van het voer. Je kan op de verpakking ook kijken naar het gewenste gewicht in plaats van het huidige gewicht. Stel je hond weegt 35 kilo maar 30 kilo is een gezond gewicht, kijk dan op de verpakking naar de voedingsrichtlijn van 30 kilo. Bouw de hoeveelheid voer wel langzaam af zodat je huisdier er aan kan wennen.

Kijk kritisch naar het voer wat je huisdier krijgt

Als het met de eigen brokjes niet lukt, zijn er genoeg merken die speciaal voer verkopen die jouw hond/kat helpen met afvallen. Dit voer bevat vaak minder calorieën, maar bevatten meer vitaminen en mineralen om te voorkomen dat er een tekort ontstaat. Ook zitten er genoeg vezels in die zorgen voor een vol gevoel. Daarnaast wordt er vaak  L-carnitine toegevoegd aan dit voer om de vetverbranding een handje te helpen. Als je besluit om over te stappen met voer, doe dit dan wel geleidelijk aan.

Verdeel de porties eten

Het is beter om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over meerdere porties per dag. In de natuur eet een kat/hond ook niet alles in één keer, maar eet hij/zij heel veel kleine porties. Als jouw huisdier niet geneigd is om zijn/haar hele bak in één keer leeg te schrokken, dan kan je uiteraard gewoon alles in één keer geven zodat je huisdier naar behoefte kan eten.

Voerpuzzels en spelletjes

Maak gebruik van een voerpuzzel zodat jouw huisdier minder snel eet en sneller verzadigd raakt. Je hebt veel verschillende soorten puzzels voor honden én katten (deze vind je ook in onze winkels!). Ook kan je er gemakkelijk een zelf maken. Desiree van perfectekat.nl heeft een hele mooie doos voor katten gemaakt, bekijk hier hoe ze deze in elkaar heeft gezet. Ook kan je er voor kiezen om wat voer rond te strooien in de kamer of het te verstoppen zodat je huisdier er meer voor moet doen. Een voerbal is ook een echte aanrader. Dit is een bal waar kleine gaatjes inzitten en je het eten van je huisdier in kan doen.

Doe rustig aan met extra eten

Vermijd extra eten zoals vlees, kaas of andere snacks, dit zijn echte dikmakers! Deze producten bevatten erg veel calorieën, probeer het daarom zoveel mogelijk bij zijn/haar eigen voeding te houden. Wil jij je hond/kat toch af en toe toch belonen? Geef hem dan bijvoorbeeld een brok van zijn voer in plaats van een andere snack. Mocht je jouw hond/kat af en toe toch een lekkere snack willen geven, wijs dan één persoon aan die de hond/kat eten en tussendoortjes geeft, zo kan je precies bijhouden wat hij/zij krijgt per dag.

Kom in beweging!

Laat je hond meer bewegen. Ga wandelen en neem bijvoorbeeld een balletje mee zodat hij/zij lekker kan rennen. Houdt je hond van zwemmen? Helemaal goed! Zwemmen belast de gewrichten niet en is daarom ideaal voor een hond met overgewicht. Bouw het bewegen wel op en houd rekening met wat je hond fijn vindt. Onthoud ook dat meerdere kleine en intensievere wandelingen beter zijn dan lange wandelingen, met lange wandelingen kan je namelijk de gewrichten overbelasten.

Speelkwartier

Plan voor jouw kat dagelijkse speelsessies in waarbij je kat lekker kan rennen en springen. Je kan hiervoor vele verschillende dingen gebruiken zoals bijvoorbeeld een laserlampje, een speeltunnel of een hengel. Om het leuk te houden begin je met korte speelsessies van ongeveer 2-3 minuutjes; de meeste zware katten hebben namelijk niet zo’n beste conditie. Die moet, net als bij mensen, voorzichtig opgebouwd worden. Als je merkt dat je kat wat afvalt, dan mag je de speelminuutjes wat uit gaan breiden.