Of je nou een hamster, cavia of een ander knaagdier hebt, knaagdieren zijn altijd in voor een avontuur! Deze kleine wezentjes zijn erg leuke huisdieren vanwege hun vaak charmante uiterlijk en actieve persoonlijkheid. Wil je meer weten over de verzorging, huisvesting en voeding van knaagdieren? Lees dan snel verder!
Klaar voor wat knaagdierpret? Deze kleine huisdieren maken ons leven elke dag leuker met hun grappige trucjes en energie. Wil je meer weten over de aanschaf, voeding, verzorging en/of gezondheid van een cavia, hamster, muis of rat? Neem dan een kijkje in een van onze onderstaande handleidingen.
Til ze op in een bakje of maak met beide handen een open kommetje. Pak de gerbil nooit op aan zijn staart. De staart kan namelijk makkelijk loslaten en deze groeit niet meer aan.
Gerbils hebben tenminste een 25 centimeter diepe bodembedekking nodig, zodat ze gangen kunnen graven. Als bodembedekking is het beter om stofarme houtvezel of hennepvezel te mengen met flink wat hooi. Hierin kunnen ze beter graven en hooi kunnen ze eten. Ze hebben een eetbakje en een drinkfles/drinkbak nodig. Gerbils zijn knagers dus zorg voor voldoende knaagmateriaal door bijvoorbeeld wilgentakjes erin te leggen.
Gerbils hebben ook een ruim loopwiel nodig van tenminste 30 centimeter. Het bodemoppervlakte moet dicht zijn, zonder spijlen. Anders kunnen lichaamsdelen erin vast komen te zitten. Daarnaast vinden ze het prettig als er verschillende schuilgelegenheden in staan. Met chinchilla zand houden gerbils hun vacht schoon en mooi. Zorg er daarom voor dat dit ook in hun verblijf staat.
Gerbils zijn echte knagers en hebben daarom een knaagbestendig verblijf nodig. Voor twee gerbils is een verblijf van 100 x 50 cm nodig. Voor elk extra dier wordt 20-25% meer oppervlakte berekend.
Gerbils moeten gangen kunnen graven en hebben een laag bodembedekking van tenminste 25 cm nodig. Hebben ze dit niet dan kunnen ze stereotiep graafgedrag gaan vertonen door dit te doen in de hoeken/zijkanten van het verblijf.
Een grote glazen bak zoals een aquarium, terrarium of gerbilarium is een zeer geschikt verblijf. Verblijven met hout en een plastic onderbak zijn ongeschikt, want gerbils kunnen door plastic/hout heen knagen.
Neem de dieren van hetzelfde geslacht om nakomelingen te voorkomen. De beste combinatie zijn groepjes van alleen mannen. Er is meer kans op ruzie als de groep groter is.
Gerbils zijn echte groepsdieren en kunnen nooit alleen gehouden worden. Dit betekent niet dat je gerbils zomaar bij elkaar kan zetten. Gerbils moeten op een goede manier gekoppeld worden. Zet je ze toch zomaar bij elkaar? Dan kunnen ze vechten tot de dood. Schaf twee of meer dieren aan die samen bij ons in de winkel zitten of laat ze op de juiste manier koppelen.
Cavia’s zijn planteneters. De hoofdvoeding is hooi, daarnaast eten ze droogvoer, verse groente/fruit en kruiden. Droogvoer verkopen wij in gemende voeding of als kanten klare brok in onze winkel. Als groenten mogen ze bijvoorbeeld andijvie, wortelloof en witlof. Zoek van tevoren op welke groentes of fruit geschikt zijn. Wees voorzichtig met het geven van nieuw voer. De darmen moeten langzaam wennen dus begin met kleine hoeveelheden (postzegelvorm).
Ook hebben ze extra vitamine C nodig,dit kunnen ze namelijk niet zelf aanmaken. Het is daarom erg belangrijk dat ze voldoende binnen krijgen via de voeding. Vitamine C kun je geven via supplementen, deze kun je vinden in alle apotheken in onze winkels of door het geven van bijvoorbeeld paprika.
Ja, een cavia heeft extra vitamine C nodig. Dit komt omdat ze zelf geen vitamine C aanmaken. Het is daarom erg belangrijk dat ze voldoende binnenkrijgen via de voeding. Dit kan je aanvullen door vitamine C tabletjes of druppels, deze zijn te vinden in alle apotheken in de Maxi Zoo winkels (achter de kassa). Verder kun je vitamine C ook aanvullen door groentes te geven zoals bijvoorbeeld paprika.
Cavia’s kunnen niet het hele jaar buiten leven. Dit kan ook niet in een goed geïsoleerd hok. Cavia’s zijn namelijk gevoelig voor extreme temperaturen, vooral voor de kou. Cavia’s maken geen wintervacht aan.
Een cavia dient dus binnen of eventueel in een verwarmde buitenruimte (garage of schuur) gehouden te worden. Het is altijd van belang dat het verblijf van een cavia voldoet aan de natuurlijke behoeftes van het dier. Dit houdt in dat er een soortgenoot aanwezig is waar je cavia het goed mee kan vinden, maar ook dat er voldoende ruimte is in het verblijf en dat er de juiste attributen in staan. Dit zodat de cavia’s hun natuurlijke gedrag goed kunnen uiten. Bij attributen kun je denken aan huisjes, tunnels, knaagmateriaal, enzovoort.
Een geschikt verblijf voor twee cavia’s heeft een oppervlakte van tenminste 120 bij 50 centimeter waarbij de dieren regelmatig toegang hebben tot een losloopruimte. Als je cavia’s permanente toegang hebben tot een losloopruimte dan is 100 bij 50 cm voldoende voor het verblijf. Per extra dier moet daar minimaal de helft van die oppervlakte bij komen. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of hoogspringen, dus het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 centimeter.
Grote hoogteverschillen bij het werken met verdiepingen zijn een risico vanwege valgevaar. Aangezien je cavia’s ook moeten kunnen rennen, is het aan te raden om een ren aan het verblijf te koppelen of de cavia’s toegang geven tot een veilige losloopruimte. Houd er hierbij wel rekening mee dat cavia’s meestal niet zindelijk worden.
Cavia’s zijn echte groepsdieren en moeten dus samen met tenminste één andere soortgenoot worden geplaatst. Het kan voorkomen dat twee cavia’s niet goed bij elkaar passen qua karakter, waardoor ze gaan vechten. Om deze kans zo klein mogelijk te maken, is een koppel van een gecastreerde beer met een zeug het meest aan te raden. Garanties maken kunnen we echter nooit, of twee cavia’s goed overeen komen hangt namelijk sterk af van het karakter.
Zet twee cavia’s die elkaar nog niet kennen nooit zomaar bij elkaar. Het is belangrijk dat deze op de juiste manier gekoppeld worden, zodat ze (later) niet gaan vechten. Het is belangrijk om geduld te hebben en de introductie van de cavia’s rustig te laten verlopen. Belangrijk hierbij is dat de koppeling op neutraal terrein plaatsvindt.
Een wekelijkse schoonmaak is voldoende. Als het verblijf wordt schoongemaakt is het verstandig om een klein deel van de oude bodembedekking of nestmateriaal te laten liggen. Muizen markeren hun omgeving met urine om ze van hun eigen lucht te voorzien. Hoe vaker het verblijf wordt schoongemaakt, hoe meer ze zullen markeren om het verblijf weer naar hun eigen geur te laten ruiken.
Muizen hebben veel beweging nodig. Dit kun je ze geven door het verblijf in te richten met tunnels, trapjes, klimtouwen en een loopwiel. Kies een loopwiel waar de muis met een recht rug in kan rennen. Ook moet het loopwiel een dicht oppervlakte hebben zonder spaken, zodat zijn poten, hoofd of staart niet bekneld raakt. Muizen zijn erg slim, wissel daarom regelmatig af met speeltjes.
Muizen hebben een heel goed gehoor. Ze kunnen ultrasone geluiden horen. Zet daarom het verblijf niet naast de televisie, luidsprekers of andere apparaten die geluid kunnen maken.
Cavia’s eten van nature hun eigen keutels op. Na het opeten van het voer worden namelijk niet alle voedingsstoffen in de darmen van de cavia opgenomen. Een aantal belangrijke stoffen blijven achter in de blindedarm en wordt apart van de normale keutels uitgescheiden. De blindedarm keutels zijn klein, donker en plakkerig. Om ook deze voedingsstoffen binnen te krijgen, eet een cavia deze keutels op.
Cavia’s zijn echte groepsdieren en hebben gezelschap nodig van andere cavia’s. Cavia’s hebben voor hun gezondheid ook voldoende beweging en mentale uitdaging nodig. Daarnaast is een fijn verblijf belangrijk waarbij je zoveel mogelijk de natuurlijke leefsituatie van een cavia nabootst.
Hamsters kunnen gehouden worden in kooien van tralies, in een glazen ‘aquarium’ of een combinatie van deze twee. Bij de huisvesting is vooral de diepte van het verblijf van belang. Hamsters moeten namelijk een dikke laag bodembedekking hebben. In de natuur graven hamsters erg veel en maken ze hun slaapholletje vaak op 50 centimeter diepte.
Het is voor het welzijn van een hamster erg belangrijk dat deze de mogelijkheid heeft om natuurlijk gedrag te vertonen. Het is hiervoor aan te raden om een laag bodembedekking van minstens 20 centimeter aan te houden, maar hoe dieper, hoe beter.
In de natuur houden Syrische hamsters een winterslaap. Dit gebeurt echter doorgaans pas als de temperatuur onder de tien graden Celsius blijft, wat in huiskamers niet voorkomt. Een winterslaap houden is niet nodig voor de gezondheid van je hamster. Een hamster in winterslaap kan je herkennen doordat die half opgerold ligt met de voorpootjes vooruit en voelt koel, maar wel zacht aan. Is je hamster toch in winterslaap gegaan en wil je hem eruit halen, warm hem dan langzaam op.
Dwerghamsters vertonen iets soortgelijks: zij kunnen overdag korte tijd in ‘torpor’ zijn. Dit is een soort mini-winterslaap van gemiddeld drie tot zeven uur waarbij ook de lichaamstemperatuur zakt. In het wild doen ze dit bij lagere temperaturen en korter daglicht om energie te besparen. Ook in gevangenschap kan dit voorkomen als het dier op een donkere plek staat met weinig uren licht.
Als je een knaagdier aanschaft zijn er enkele basisbenodigdheden waaronder een geschikt verblijf, voeding, een drinkfles of waterbak, bodembedekking, speeltjes, een voerbak en hooi. Afhankelijk van het type knaagdier dat je hebt, kunnen er nog andere benodigdheden zijn zoals een looprad voor hamsters of een huisje voor cavia's.
Hamsters zijn van nature solitaire dieren en in de praktijk zien we dat dit nagenoeg altijd fout gaat en (dwerg)hamsters vechten niet zelden tot de dood. Wij raden dit dan ook af.
Ziekte door een vitaminetekort komt helaas veel voor bij hamsters en daarom raden wij een complete brok aan. Hamster foerageren, dat betekent dat ze nachts op zoek gaan naar voedsel. Je kan er voor kiezen om de brokken hier en daar te verstoppen in het verblijf. Een hamster zal dit uiteindelijk verzamelen en meenemen naar hun holletje. Door te foerageren blijven ze bezig en zullen zich minder snel vervelen.
Een knaagdier die knaagt aan de kooi is een teken van verveling. Zorg dat het dier voldoende knaagmogelijkheden heeft, zoals wilgentakjes, wilgenballetjes en houten huisjes. Ook hebben ze een ruime kooi nodig. Hamsters/gerbils hebben een flinke laag bodembedekking nodig zodat ze kunnen graven.
Wij raden aan om bij een natuurlijk hamsterverblijf met een bodembedekker van 20-30 cm eens per twee maanden volledig verschonen voldoende. Wel meerdere keren perweek de toiletplaatsen uitscheppen
De minimale afmeting voor een verblijf voor een Chinese dwerghamster is 70 x 50 centimeter. Voor Syrische hamsters is dit groter, namelijk 100 x 50 centimeter.* Een verblijf met verdiepingen kan prettig zijn vanwege het vergrote oppervlak, maar pas op voor (te grote) hoogteverschillen aangezien ze niet kunnen zien hoe ver de val naar beneden is.
*Wij verkopen hokken en kooien allerlei soorten en maten. Deze minimale afmetingen gelden voor permanente huisvesting. Toch kan het zijn dat je een kleiner verblijf nodig hebt voor andere doeleinden. Denk hierbij aan een tijdelijk verblijf voor transport.
Kijk dus altijd goed in de winkel welk formaat verblijf jij nodig hebt of vraag een medewerker om advies.