Konijnen

Wie vind konijnen nou niet schattig? Van deze kleine pluizenbollen zijn er in totaal maar liefst meer dan vijftig verschillende soorten! Van kleine konijntjes die niet meer dan één kilo wegen tot de Vlaamse reus die wel acht kilo kan wegen. Deze lieve huisdieren zijn sociaal, intelligent en hebben enorm veel liefde te geven.

A+
A-

Altijd in voor een sprongetje

Een konijn is een actief, slim en sociaal dier. Het zijn echte groepsdieren en daarom raden wij je aan om konijnen altijd samen te houden. Konijnen liggen namelijk graag bij elkaar, rennen samen lekker rond en wassen elkaar. Wil je meer weten over de aanschaf, voeding, verzorging en/of gezondheid van een konijn? Neem dan een kijkje in onze onderstaande handleiding.

Download infogids
Bekijk handleiding

Veelgestelde vragen

Hoe slijten de tanden van mijn konijnen?

Konijnentanden groeien 3 mm per week. Vaak word gedacht dat het knagen op speeltjes/ takken helpen bij het slijten van de tanden. Dit is echter niet zo. Het gebit slijt niet door de hardheid van voeding, maar door het kauwen op ruwe vezels (bijv. hooi). Eten ze dit niet veel dan kunnen ze haken op de kiezen krijgen. Door het kauwen maakt de kaak een achtvormige beweging en raken de kaken elkaar aan, waardoor de tanden slijten.

Als de tanden niet meer goed staan door een aangeboren afwijking of door een trauma, kunnen de tanden niet meer slijten. Ze zullen dan olifantstanden krijgen. Als een konijn dit heeft dan kan dit alleen behandeld worden bij een dierenarts.

Wat eten konijnen?

Konijnen zijn echte planteneters met een actieve spijsvertering. Om deze spijsvertering de hele dag in beweging te houden is het belangrijk dat ze veel vezels binnen krijgen. Dit zit vooral in ruwvoer zoals hooi. Het hoofdvoer van een konijn is hooi aangevuld met groente en kruiden. De brokjes geef je als aanvulling. Snoep en snacks hebben een heel klein aandeel. Bij het kiezen naar juiste voeding moet je je afvragen of het in een weiland groeit of zou kunnen groeien. Nee? Dan mogen konijnen dit niet.

Een aantal voorbeelden:

Wel: andijvie, venkel, bleekselderij, koolrabi, broccoli, loof van wortelen en radijsjes, blaadjes van witlof en gras.

Niet: prei, ui ,knoflook, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool (zoals rodekool),aardappel, nat, gemaaid of voorjaarsgras.

Zorg er voor dat je konijn onbeperkt toegang heeft tot vers hooi, want dit is het hoofdvoedsel van je konijn. Zorg naast hooi ook voor een complete brokvoeding i.p.v. gemengde voeding zodat je konijn alle voedingsstoffen binnen krijgt die nodig zijn.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn konijnen meer hooi gaan eten?

Dat jouw konijnen niet veel hooi eten kan verschillende redenen hebben. Leg je het hooi op de grond? Dan eten ze hier alleen in het begin goed van, daarna laten ze dit liggen omdat ze hier overheen hebben gelopen. Geef daarom het hooi in een hooiruif. Hooiballen zijn alleen geschikt als extra hooipunt. Doordat de bal beweegt moeten ze hier meer moeite voor doen en zullen er daarom minder van eten.

Konijnen eten graag terwijl ze op het toilet zitten. Door een hooiruif boven het toilet te hangen zullen ze dit sneller eten. Konijnen vinden hooi wat groen van kleur is lekkerder dan minder groen hooi. In groen hooi zitten ook meer vezels.

Het kan ook zijn dat jouw konijnen teveel brokjes krijgen. Konijnen mogen 20 gram brokjes per lichaamsgewicht per dag. Alleen eten konijnen graag kleine porties per keer i.p.v. een grote portie. Hierdoor blijven er brokjes liggen en zullen ze als ze honger hebben voor de brokjes kiezen (omdat ze dit heel lekker vinden) met als gevolg dat ze niet veel hooi eten. Daarom is het verstandig om op twee momenten brokjes te geven. Dan eten ze de brokjes in één keer op, waardoor ze tussendoor als ze honger hebben voor het hooi kiezen.

Hoe kan ik het hooi het beste aanbieden?

Als het hooi op de grond ligt dan eten konijnen hier vaak alleen in het begin goed van, daarna gaan ze er op lopen en dan hoeven ze dit niet meer. Met het gevolg dat ze minder hooi eten en je het hooi kan weggooien. Bied daarom hooi in een hooiruif aan.

Tip: konijnen eten graag terwijl ze op het toilet zitten. Hang daarom een hooiruif boven het toilet.

Moeten konijnen gevaccineerd worden?

Het is aan te raden om je konijn ieder jaar te laten vaccineren tegen de ziektes Myxomatose, RHD1 en RHD2 (andere naam VHD/VHS). Alle drie deze ziektes zijn dodelijk.

Wat moet ik doen als mijn konijn niet meer wil eten?

Het is geen goed teken als een konijn niet wil eten. Als een konijn 24 uur of langer niet eet dan zullen de darmen stil komen te liggen. Als dat gebeurt zal het konijn binnen 24 uur sterven. Het niet eten is vaak een teken van pijn, trek dus op tijd aan de bel!

Moeten de nagels van mijn konijn geknipt worden?

De nagels van konijnen die binnen leven moeten vaker geknipt worden dan konijnen die buiten leven. De nagels moeten geknipt worden als de nagels verder uitsteken dan de vacht op zijn poot en/of als je ziet dat de poot niet meer plat op de grond staat. Let er bij het knippen op dat je niet in het leven knipt. Weet je niet precies wat het leven is? Verdiep je hier dan in en/of vraag het na bij onze medewerkers in de winkel.

Hoe maak ik mijn konijn zindelijk?

Zorg ervoor dat er in het toilet een ander soort bodembedekking zit. Zo kan het konijn het verschil zien. Je kan het aanleren door elke keer de ontlasting en urine in het toilet te scheppen. Sommige konijnen zijn slim en zullen dit snel door hebben. Andere kunnen hier dagen/een week over doen voordat ze dit eindelijk snappen.

Tip: konijnen eten graag hooi als ze naar de wc gaan dus hang een hooiruif boven de wc.

Welke bodembedekking kan ik gebruiken?

Hennepvezel, stofvrije houtvezel, papierkorrels en katoenbodembedekking. Konijnen die buiten leven hebben in de wintermaanden ook stro nodig voor betere isolatie. Houtkorrels en strokorrels kunnen worden gebruikt in het toilet. 

Kan ik mijn nieuw gekochte konijn bij mijn andere konijn in het hok zetten?

Nee, dat kan niet. Konijnen moeten gekoppeld worden op neutraal terrein. Het kan uren duren maar soms dagen voordat de koppeling is gelukt. Ze kijken deze tijd of ze elkaar aardig vinden en bepalen de rangorde. De rangorde bepalen ze door op elkaar te rijden, hier kunnen ze bij elkaar wat plukken haren uit de vacht plukken. Let er wel op dat dit niet te veel is en uit loopt tot een ruzie. Ook kan het zijn dat ze elkaar helemaal niet aardig gaan vinden. Het is daarom verstandig om dit doen met iemand die hier verstand van heeft. Vraag eventueel advies aan de medewerkers in de winkel.

Wat is de beste combinatie als ik twee of meer konijnen ga aanschaffen?

De beste combinatie is een gecastreerde ram (man) met een voedster (vrouw). Twee rammen en twee voedsters kunnen in het begin ook goed gaan maar meestal gaat dit naar een poos (maanden of jaren) ineens fout. Wil je meer konijnen bij elkaar? Zorg dan dat er meer voedsters zijn dan gecastreerde rammen.

Kan ik maar één konijn kopen?

Wij zijn van mening dat een konijn nooit alleen in zijn/haar hokje mag verblijven. Konijnen zijn van nature echte groepsdieren. Het houden van twee konijnen heeft verschillende voordelen, waaronder het voorkomen van eenzaamheid bij de konijnen, het verbeteren van hun mentale welzijn, het verminderen van verveling en het vergroten van hun fysieke activiteit.

Daarnaast kunnen ze elkaar helpen bij het verzorgen en schoonhouden van hun vacht en zijn ze vaak socialer naar mensen toe wanneer ze samen gehouden worden. Een cavia of een ander diersoort is geen vervanging voor een tweede konijn.

Hoe vaak moet ik het verblijf schoonmaken van een konijn?

Het schoonmaken van het verblijf van een konijn is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het hok en de grootte van het konijn. Wij raden aan om het verblijf minstens één keer per week grondig schoon te maken en dagelijks de uitwerpselen en urine te verwijderen.

Welke spullen moet ik aanschaffen als ik een konijn wil?

Het minimale wat je in huis moet halen is een konijnenkooi, voerbak, drinkfles, hooi, stro, voer, bodembedekking, speelgoed, voldoende veilig knaagmateriaal (onbewerkt hout) en een slaaphuisje. Vergeet daarnaast ook niet om meer dan één konijn aan te schaffen. Konijnen zijn echte groepsdieren en worden ongelukkig als ze zonder soortgenoot leven.

Met onze met onze konijnen checklist zorg jij ervoor dat je helemaal klaar bent voor jouw nieuwe huisdier! Deze checklist kan je vinden in onze winkels.

Hoe zorg ik ervoor dat een konijn zich niet verveelt?

Konijnen zijn actieve dieren, het is daarom van belang dat ze genoeg beweging en uitdaging krijgen. Je kan verschillende dingen doen om verveling bij je konijn te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld brokjes of hooi in een bal doen of je konijn een puzzel geven. Hierdoor moet je konijn moeite doen om zijn eten te krijgen, dit is een leuke uitdaging. Je kan ook speeltjes aanbieden, denk hierbij aan een tunnels of balletjes. Je kan konijnen ook trainen en leuke kunstjes leren. We adviseren een leuke en beloningsgerichte training, zoals clickertraining.

Mag een konijn alle soorten groenten eten?

Konijnen hebben een gevoelig maagdarmstelsel, hierdoor is het belangrijk dat je het dier langzaam laat wennen aan nieuwe groenten. Groenvoer wat je konijn wel mag eten is: andijvie, venkel, bleekselderij, koolrabi, broccoli, loof van wortelen en radijsjes, blaadjes van witlof en gras. Let erop dat je de volgende groente niet geeft: prei, ui, knoflook, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool (zoals rodekool), aardappel, nat, gemaaid of voorjaarsgras.

Wat eet een konijn?

Konijnen zijn echte planteneters met een actieve spijsvertering. Om deze spijsvertering de hele dag in beweging te houden is het belangrijk dat ze veel vezels binnen krijgen. Dit zit vooral in ruwvoer, zoals hooi. Zorg er dan ook voor dat je konijn onbeperkt toegang heeft tot vers hooi, want dit is het hoofdvoedsel van je konijn. Zorg naast hooi ook voor een complete brokvoeding zodat je konijn alle voedingsstoffen binnen krijgt die nodig zijn.

Hoe groot moet het verblijf van mijn konijn zijn?

De maat van het benodigde verblijf is afhankelijk van het formaat van de konijnen. Neem hierbij het grootste konijn als uitgangspunt. Een konijn moet in het basisverblijf tenminste drie tot vier hoppen/sprongetjes kunnen maken en op zijn achterpoten kunnen staan. Het verblijf moet breed genoeg zijn zodat het grootste konijn in de breedte languit kan liggen.

Wij adviseren om konijnen dagelijks toegang te geven tot een veilige ruimte waar ze kunnen rondlopen en spelen. Dit kan door een konijnenren aan het hok te zetten of een kamer veilig te maken voor de konijnen.

Wat is het ideale verblijf voor mijn konijn?

Het verblijf van een konijn kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Aangezien konijnen niet goed tegen temperatuurschommelingen kunnen, kan je een buitenkonijn in de winter niet steeds even naar binnen halen. Zorg bij een buitenverblijf voor een veilig verblijf (tegen roofdieren) met een geïsoleerd nachthok en voldoende ruimte voor beweging per konijn.

Wat moet ik doen als mijn konijn ziek is?

Niet eten bij een konijn is altijd medische spoed. Dit kan al binnen 24 uur dodelijk zijn. Houd dit dus altijd goed in de gaten en neem contact op met je dierenarts als je vermoed dat jouw konijn ziek is.

Hoe oud wordt een konijn?

Konijnen kunnen tussen de acht tot tien jaar oud worden. Grotere rassen (vijf kilo of zwaarder) worden vaak minder oud, gemiddeld vijf tot zes jaar.

Vragen

Leesvoer voor konijnenvrienden

Merken voor konijnen

Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper
Edgard & Cooper