A+
A-
14/4/23

Is de ontlasting van mijn hond/kat gezond?

Niet iedereen zit er op de wachten om regelmatig zijn neus in de drol van zijn hond/kat te steken. Tóch raden wij je aan om af en toe eens goed te kijken naar die vers gelegde drol. Want weet jij hoe een gezonde ontlasting er uit moet zien? Weet je wat de alarmsignalen zijn? En wat verschillende soorten ontlasting betekenen? Je leest het hier!

Klik hier voor de korte versie

Soorten ontlasting

Wist jij dat de ontlasting van jouw hond/kat veel zegt over zijn/haar gezondheid? Door stres, (verkeerd) voedsel, ziekte en andere oorzaken kan het gebeuren dat jouw huisdier last krijgt van een afwijkende ontlasting. Ook is het voer wat jij geeft van grote invloed: hoe minder ontlasting, hoe meer voedingsstoffen hij/zij opneemt.

Hoeveelheid en structuur

Een hond/kat heeft gemiddeld 1 tot 3 keer per 24 uur ontlasting. Dit is afhankelijk van het aantal maaltijden per dag, de soort voeding en eventuele bijvoeding. Een drol is vast van structuur. Als de structuur van de drol soms iets zachter of harder is dan kan dat geen kwaad. Dit moet alleen niet te lang aanhouden. De ideale ontlasting is een compacte, donkere ontlasting die vaak afbreekt bij het ‘neervallen’.

Twijfel je of de ontlasting van jouw hond/kat gezond is? Prins Petfoods heeft een handige video gemaakt waarin je gemakkelijk ontdekt welke drolvormen er zijn:

Kleur ontlasting

Poep heb je in vele soorten, maten, geuren en kleuren. Een normale drol is donkerbruin van kleur, maar de ontlasting kan ook iets lichter of donkerder zijn. De samenstelling van de dagelijkse voeding heeft veel invloed op de kleur van de ontlasting. Het eten van bijvoeding, zoals kauwbotten, kan bijvoorbeeld een lichtere ontlasting geven.

Maar wat nou als de ontlasting van jouw hond/kat wel een erg rare kleur heeft? Check het hier!

Groen

Als de ontlasting van jouw hond/kat groen is, betekent dit dat jouw maatje waarschijnlijk iets teveel gras heeft gegeten. Heeft hij/zij verder geen klachten? Dan is het geen probleem. Mocht jouw huisdier naast de groene kleur ook klachten hebben, neem dan contact op met je dierenarts.

Zwart

Eigenlijk is een zwarte kleur bijna nooit een goed teken. In sommige gevallen kan het komen door bepaalde voeding maar vaak wijst dit op een maag/darm bloeding. Als je zwarte ontlasting ziet, bel dan gelijk de dierenarts.

Oranje

Oranje ontlasting kan heel onschuldig zijn en kan ontstaan door voedingsmiddelen. Helaas kan dit ook betekenen dat jouw hond/kat ziek is en problemen heeft met zijn/haar lever of erger, de bloedcellen.

Grijs

Als jouw hond/kat grijze ontlasting heeft, kan dit komen door problemen met de galblaas. Om zeker te weten dat dit het geval is, wordt er bij de dierenarts vaak een echo gemaakt van de buik om te controleren of hij/zij galwegproblemen heeft. Ook bij problemen met de alvleesklier kan er grijze ontlasting ontstaan.

Bruin met rood

Dit betekent vaak dat er bloed in de ontlasting van jouw huisdier zit. Een ontsteking van de dikke darm is de meest voorkomende oorzaak van bloed bij de ontlasting. Echter kan bloed in de ontlasting ook vele andere oorzaken hebben. Als jouw hond last heeft van dit probleem, neem contact op met je dierenarts.

Bruin met wit

Het wit kan te maken hebben met onverteerde ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan honden die teveel botten hebben gegeten. Pas op: dit kunnen ook wormen zijn.

Goed om te weten

Tot slot willen we je graag een belangrijke disclaimer meegeven. Ieder huisdier is natuurlijk anders en een enkele keer afwijkende ontlasting is geen reden tot bezorgdheid. Maar let wel goed op aanhoudende afwijkingen en bijkomende klachten. Laat in dat geval jouw hond/kat en zijn/haar poep altijd onderzoeken door je dierenarts.

Relevante berichten

Geen relevante berichten gevonden