Een aquarium is een prachtig stukje natuur in huis, maar wist je dat je bij de inrichting hiervan bewuste keuzes kan maken om water te besparen? Denk bijvoorbeeld aan de juiste apparatuur, specifieke planten en bodembedekking die ervoor kunnen zorgen dat het water langer schoon blijft en dus minder vaak ververst hoeft te worden, zonder in te leveren op een gezonde leefomgeving voor jouw vissen.
Een goede installatie in een aquarium maakt al een wereld van verschil op het gebied van energie-efficiëntie en waterverbruik. Er is zoveel verschillende apparatuur te vinden voor in aquaria, dat het soms lastig wordt om een keuze te maken. Als jij het belangrijk vindt om jouw aquarium zo duurzaam mogelijk in te richten, dan kan je kiezen voor een waterpomp die niet alleen energiezuinig is, maar ook ontworpen is om minder water te verbruiken. Naast een waterpomp, is ook een goed filtersysteem van belang. Sommige filters hebben een zelfreinigende functie waardoor je minder vaak het water hoeft te verversen. Houdt bij de aanschaf van een pomp en/of filter altijd rekening met de grootte van jouw aquarium. Voor persoonlijk advies kan je natuurlijk terecht bij ons personeel in de winkels.
Planten staan niet alleen mooi in je aquarium, maar hebben ook een praktisch doel. Ze spelen namelijk een belangrijke rol bij het in stand houden van een gezond aquarium. Planten nemen schadelijke stoffen (zoals nitraten en fosfaten) op, waardoor de groei van algen wordt tegengegaan. Hierdoor blijft het water langer schoon. Per aquarium kan het verschillen welke planten de beste keuze zijn, omdat verschillende soorten vissen andere behoeften hebben. Lees je daarom altijd goed in en/of laat je adviseren in de winkel.
Het soort bodembedekking dat je kiest speelt een grote rol in de waterkwaliteit en hoe vaak het ververst moet worden. Zo is lavasteen bijvoorbeeld erg licht, poreus en bevordert het de groei van nuttige bacteriën die afvalstoffen afbreken. Wil je juist een bodembedekker die vuil vasthoudt, dan is speciaal aquariumzand ideaal. Denk hierbij aan rivier- of kwartszand vanwege de grovere structuur. Je kan ook kiezen voor actieve substraten, zoals gebakken klei of vulkanisch materiaal. Dit zijn voedingsrijke aquariumbodems waardoor een gezond biologisch evenwicht ontstaat.
Door bewuste keuzes te maken in apparatuur, planten en bodembedekking, kan je jouw aquarium niet alleen mooier, maar ook duurzamer inrichten. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken - voor jouw aquarium én voor het milieu. Tot slot is het altijd slim om regelmatig het water te testen. Zo houd je belangrijke waarden zoals pH, nitraat en ammoniak in de gaten en kan je op tijd bijsturen als dat nodig is.