A+
A-
22/1/25

Voedingstips voor jouw huisdier!

Gezonde voeding vormt de basis voor een gelukkig en vitaal leven, zeker ook voor jouw huisdier. Of het nu gaat om uitgebalanceerde voeding of speciale dieetwensen: goed eten draagt bij aan een sterke weerstand, meer energie en een gezonde vacht of verenpak. Wat is nou echt gezond en welke opties passen het best bij jouw maatje? Je leest het hier.

Klik hier voor de korte versie

De basis voor een uitgebalanceerd dieet

Een gezonde maaltijd voor jouw maatje is voorzien van de juiste voedingsstoffen die aansluiten op zijn of haar natuurlijke behoeften. Daarnaast spelen hierbij diverse factoren een rol, zoals het soort dier, de leeftijd, het activiteitsniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Zorg er dus voor dat je de basis goed hebt, dan kan je die vervolgens aanvullen met alles waar jouw huisdier behoefte aan heeft.

Honden: Honden zijn over het algemeen erg actief en hebben daarom baat bij een eiwitrijk dieet in combinatie met gezonde vetten (omega-3 en 6) en mineralen zoals calcium en fosfor. Al deze ingrediënten dragen bij aan de groei, spierontwikkeling, weefselherstel en de ondersteuning van het immuunsysteem, maar zorgen ook voor een gezonde huid, glanzende vacht en sterke botten en tanden.

Katten: Katten zijn echte carnivoren en hebben eiwitten nodig voor energie, spierbehoud en de inname van het essentiële aminozuur taurine. Dit stofje is cruciaal voor een gezond hart en het gezichtsvermogen van een kat. Verder is kalium een belangrijke stof om het vochtbalans te reguleren, katten drinken namelijk van nature niet zo veel en lopen hierdoor sneller het risico om uit te drogen.

Knaagdieren & konijnen: In het basisdieet van knagers en knabbelaars speelt hooi een onmisbare rol. Het bevat veel vezels die goed zijn voor de spijsvertering, maar ook voor het slijten van hun voortdurend groeiende tanden. Naast hooi kan je jouw maatje ook groenten en kruiden voorschotelen voor vitamines en mineralen die niet uit hooi kunnen worden gehaald. Denk aan vitamine A voor het immuunsysteem en D voor calcium opname. Specifiek voor cavia's is het belangrijk dat je voeding aanbiedt met vitamine C, dit maakt het lichaam namelijk zelf niet aan.

Vogels: Om sterke botten, eierschalen en stevige veren te ontwikkelen, moeten vogels veel eiwitten binnenkrijgen, maar ook calcium kan niet ontbreken. Deze voedingstoffen zijn voornamelijk te vinden in pellets.

Specifieke dieetwensen

Naast de basisbehoeften kan je de voeding van jouw huisdier aanpassen aan eventuele specifieke dieetwensen. Jonge dieren hebben bijvoorbeeld een andere voedingsbehoefte dan senioren. Om goed te kunnen groeien zijn eiwitten, vetten en mineralen enorm belangrijk, terwijl senior dieren daarentegen baat hebben bij een dieet dat laag in calorieën is om gewichtstoename te voorkomen.

Gewichtsbeheersing is echter niet alleen belangrijk bij senioren. Voor huisdieren met overgewicht is het ook verstandig om te kiezen voor caloriearme voeding. Het tegenovergestelde geldt juist weer voor huisdieren die aan moeten komen, bijvoorbeeld bij ziekte.

Je hoort best vaak dat dieren allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten. Bij honden en katten ontstaat dit vaak door de bron van eiwitten (rundvlees, kip, vis, zuivel of bijv. tarwe). Knaagdieren en konijnen kunnen intolerant zijn voor granen, soja, mais of specifieke groenten. Bij vogels komen allergieën over het algemeen niet vaak voor, maar toch kunnen ze gevoelig zijn voor zaden of fruit dat niet goed is gewassen en dus nog pesticiden bevatten. De symptomen zijn bij de verschillende diersoorten vaak vergelijkbaar, denk aan jeuk, huiduitslag of diarree. Heb je een vermoeden dat jouw maatje ergens allergisch voor is? Ga dan altijd even langs bij de dierenarts om de oorzaak te achterhalen zodat je erop kan inspelen door het dieet aan te passen.

Heb je specifieke vragen over de voeding voor jouw huisdier? Ga dan vooral langs bij jouw dichtstbijzijnde Maxi Zoo en vraag ons winkelpersoneel om advies. Zij kunnen jou en je maatje helpen om de juiste voeding te kiezen op basis van de specifieke behoeften.