A+
A-
21/10/24

Waarom zijn verstopplekken voor konijn en knaagdieren zo belangrijk?

Knagers en knabbelaars vallen onder de categorie prooidieren. Het is daarom belangrijk om hun natuurlijke vluchtinstinct te ondersteunen door goede verstopplekken te creëren. Lees hieronder welke schuilplekken het beste zijn voor jouw huisdier!

Klik hier voor de korte versie

Schuilplaatsen voor konijnen

Jouw konijn kan zich om verschillende redenen willen terugtrekken in zijn of haar verblijf. Dit kan komen omdat het konijn wat angstig is, zich niet lekker voelt, stress ervaart of gewoon even alleen wil zijn. Het is belangrijk om een verstopplek zo te plaatsen dat het konijn uit het zicht is van eventuele andere huisdieren en mensen. Let op dat de schuilplaats niet op de tocht of in direct zonlicht staat. Verder moeten deze plekjes hoog genoeg zijn zodat een konijn er snel gebruik van kan maken, maar weer niet te hoog.

Wanneer je meerdere konijnen hebt is het verstandig om tenminste één schuilplek te bieden per konijn, maar meer kan zeker geen kwaad. Soms willen konijnen juist samen schuilen, kies daarom ook voor een wat groter formaat als extra. Verder is het verstandig om verstopplekken te kiezen met twee in-/uitgangen wanneer je een vrij dominant konijn hebt. Hierdoor kan hij of zij minder snel territoriaal of agressief gedrag vertonen ten opzichte van de andere konijnen.

Verstopplekken voor knaagdieren

Knagers hebben, net zoals konijnen, behoefte aan schuilplaatsen om zich veilig te voelen. Echter hebben zij ook belang hierbij omdat ze niet tegen teveel licht kunnen, dit kan namelijk hun ogen beschadigen. Ook hier geldt: tenminste één verstopplek per dier, meer mag altijd.

Er zijn verschillende soorten knagers met ieder hun eigen behoeften. Hamsters en muisachtigen hebben bijvoorbeeld baat bij een schuilplaats zonder bodem met meerdere gangen en kamers voor voedselopslag en het instinct om te graven. Gerbils worden juist blij van tunnelvormige ingangen. Voor dieren die graag voedselvoorraden creëren is het slim om schuilplaatsen aan te schaffen met een afneembaar dakje, zodat je het voedsel kan controleren op bederf.

Of je nu een konijn of knaagdier hebt, het aanbieden van goede schuilplaatsen is essentieel voor hun welzijn. Zorg ervoor dat deze plekjes voldoen aan de behoeften van je huisdier zodat ze zich veilig en op hun gemak voelen. Wil je meer tips voor het inrichten van het ideale verblijf? kom dan langs bij jouw dichtstbijzijnde Maxi Zoo winkel voor uitgebreid advies!